22 березня 2011

Леонід Кучма: особливість кримінальної справи

Цього тижня спочатку з’явилася, згодом підтвердилась і остаточно почала обростати різноманітними версіями і доводами інформація про порушення кримінальної справи проти Леоніда Кучми, Президента України 1994-2010 років. Так, 22 березня на прес-конференції заступник Генерального прокурора України Ренат Кузьмін заявив: «Підтверджую. У відношенні Кучми порушено кримінальну справу. Він підозрюється у причетності до незаконних дій та вбивства Гонгадзе і незаконних дій стосовно журналіста Подольського».

На питання, за якою статтею порушено справу стосовно Кучми, Кузьмін відповів: «Перевищення влади, дача незаконного розпорядження керівництву МВС, яке призвело до вбивства журналіста». Тобто, виходячи зі слів заступника Генпрокурора Кучмі інкримінують частину 3 статті 365 Кримінального кодексу України, яка передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від семи до десяти років з позбавленням права обіймати певні  посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Проте кримінальний закон України передбачає не лише суворість покарання, а й підстави звільнення від кримінальної відповідальності. Однією з таких підстав є звільнення від кримінальної відповідальності у зв'язку із закінченням строків давності. Злочин, який «шиють» Кучмі класифікується як тяжкий. У разі вчинення тяжкого злочину особа звільняється від кримінальної відповідальності, якщо з дня вчинення нею злочину і до дня набрання вироком законної сили минуло 10 років (пункт 4 частини 1 статті 49 Кримінального кодексу України).

Журналіст Георгій Гонгадзе зник 16 вересня 2000 року. У листопаді того ж року в лісі на Київщині було виявлено обезголовлений труп, який, за висновками експертів, міг належати журналістові. Таким чином, з моменту вбивства Гонгадзе і до часу порушення кримінальної справи у відношенні Леоніда Даниловича минуло як раз трохи більше 10 років.

Зазначене дає обґрунтовані підстави вважати, що як би ефективно Генеральна прокуратура Україна не працювала над обвинувальним вироком проти Леоніда Кучми, останній все ж буде звільнений від кримінальної відповідальності.

1 коментар:

Анонім сказав...

і дураку зрозуміло, що ніхто кучму не посадить!