05 лютого 2011

Що таке фіктивний шлюб

Люди зустрічаються, закохуються, одружуються, інколи розлучаються, інколи живуть довго і щасливо, інколи довго і нещасливо. Проте є й такі, які разом не живуть і дня. Роблять вони це для задоволення своїх власних інтересів. Те, що вони роблять, у народі називають «фіктивним шлюбом».

Слово «фікція» похідне від латинського fictio – вигадка. Фікція – щось неіснуюче, уявне, помилкове. Фіктивний – уявний, що видається за дійсність. Частина 2 статті 40 Сімейного кодексу України визначає, що шлюб є фіктивним, якщо його укладено жінкою та чоловіком або одним із них без наміру створення сім'ї та набуття прав та обов'язків подружжя. Визнати шлюб фіктивним можна виключно в судовому порядку.

Нині склалася думка про те, що фіктивний шлюб – це щось сучасне, однак це далеко не так. Такими шлюбами користувалися монархи, яким не можна було не те, що одружуватися з особою без дворянського походження, а й робити простолюдинку навіть фавориткою при дворі. Серцю монарха не накажеш, а тому пастушку усе ж робили дворянкою. Для цього дівчині вибирали титулованого чоловіка, якого підкуповували королівським приданим і монаршою милістю, і вінчали. Таким чином, дівчина отримувала дворянський титул, фіктивний чоловік – придане і роги, а монарх – нову фаворитку. І всі умовності були дотримані. Яскравий приклад – коханка, а згодом і дружина, короля-сонце Людовика ХІV Франсуаза де Монтенон, яку одружили з поетом Скароном.

У теперішній час найчастіше вигадані шлюби укладають з метою отримання посвідки на проживання іноземної держави та, у майбутньому, набуття громадянства. Зрозуміло, що здебільшого це робиться не за красиві очі, а за чималу суму. Практика така: українці одружуються з американцями, німцями, поляками та громадянами інших європейських держав, до українців же «свататися» їдуть громадяни арабських та кавказьких країн.

Україна для іноземців з більш бідних держав просто рай, оскільки фіктивність шлюбу тут ніхто не перевіряє, а відповідальності за обман в Україні просто не передбачено, на відміну від США та країн ЄС, де шлюб з іноземцем на наявність ознак фіктивності досить ретельно перевіряється, а за обман передбачена навіть кримінальна відповідальність. Щоправда, не скрізь – в законодавстві Польщі взагалі відсутнє таке поняття як фіктивний шлюб.

Фіктивний шлюб – це дієвий спосіб уберегти репутацію жінки у випадку вагітності від невідомої особи. Вийшовши заміж жінка дає своїй дитині реального батька, що дозволяє позбавити такої дитини клейма «Нагуляний». Через рік-два, можливо, і раніше, такий шлюб розривається, а для дитини залишаються лише фото її тата, «який був суперагентов і не повернувся з останнього завдання»...

 «Кому потрібно одружуватися з вагітною жінкою?» запитаєте ви. «Призовникам» відповім я. Пункт 8 частини 2 статті 17 Закону України «Про військовий обов'язок і військову службу» надає право призовнику на відстрочку від призову на строкову військову службу, якщо такий призовник має вагітну дружину. Відстрочка звісно буде не дуже тривалою, але все ж дасть час для вирішення питання про звільнення від проходження строкової військової служби.

Напевно ви бачили фільм Вілена Новака «Принцеса на бобах», у якому багатий бізнесмен Пупков за допомогою фіктивного шлюбу намагається змінити своє прізвище на більш благородне. Так ось в житті такі випадки теж трапляються, проте навіщо усе так ускладнювати мені не відомо, адже змінити власне прізвище можна і без одруження (постанова Кабінету Міністрів України від 11.07.2007 № 915).

Трапляється й таке, що фіктивні шлюби укладаються з метою отримання престижної роботи. Практика це здебільшого західна, оскільки українські компанії на сьогодні ще не настільки вимогливі до своїх працівників. Вважається, що одружений працівник не буде заводити службові романи, є більш відповідальним, оскільки боїться втратити роботи, а, отже, і засоби для утримання сім’ї.

Реєстрація вигаданого шлюбу для вирішення житлового питання в Україні, здається, є реальною лише на умові, якщо про фіктивність знає лише один із подружжя. Однак це не зовсім так. В Україні існує така примарна, але все ж реальна програма як молодіжне житлове кредитування. Аби отримати кредит від держави треба чимало терпіння та грошових коштів, але, якщо ви його вже отримали, то варто скористатися можливими пільгами: молоді сім'ї, які не мають дітей, сплачують кредит з відсотковою ставкою у розмірі 3% річних від суми заборгованості по кредиту, молоді сім'ї, які мають одну дитину, звільняються від сплати відсотків за користування кредитом; ті, які мають двох дітей, за рахунок бюджетних коштів, крім того, погашається 25 відсотків суми зобов'язань по кредиту, а молодим сім'ям, які мають трьох і більше дітей, - 50 відсотків суми зобов'язань по кредиту. Отже, щоб отримати відповідні пільги можна плодитися, як кролик, або укласти фіктивний шлюб і з багатодітною жінкою.

Однак варто звернути увагу на те, що законодавство України визначило, що фіктивним є не лише той шлюб, який укладено за змовою чоловіка і жінки, а й той, у якому наміру створити сім’ю не мала хоча б один із подружжя. Відповідний юридичний нюанс є досить цікавим, оскільки дозволяє визнати поза законом навіть той шлюб, який першочергово укладався із найблагороднішою метою.

Щодо наслідків фіктивного шлюбу, то їх як би і не має. Зокрема кримінальної чи адміністративної відповідальності за фіктивний шлюб законодавством України прямо не передбачено. Фіктивний шлюб не є підставою для виникнення у осіб, між якими він був зареєстрований, прав та обов'язків подружжя, а також прав та обов'язків, які встановлені для подружжя іншими законами України. Якщо протягом штучного шлюбу особи набули майно, воно вважається таким, що належить їм на праві спільної часткової власності. Розмір часток кожного з них визначається відповідно до їхньої участі у придбанні цього майна своєю працею та коштами.

Якщо особа одержувала аліменти від того, з ким була в недійсному шлюбі, сума сплачених аліментів вважається такою, що одержана без достатньої правової підстави, і підлягає поверненню. Особа, яка поселилася у житлове приміщення іншої особи у зв'язку з реєстрацією з нею фіктивного шлюбу, не набула права на проживання у ньому і може бути виселена. Особа, яка у зв'язку з реєстрацією недійсного шлюбу змінила своє прізвище, вважається такою, що іменується цим прізвищем без достатньої правової підстави.

Ось і всі наслідки, тобто переваги, які можуть бути отримані від фіктивного шлюбу є більш значимими, тому гра варта свічок, якщо цього вимагають життєві обставини. Проте пам’ятайте, що українські закони, як дишло – куди повернеш туди і вийшло, тому у разі, якщо ваш фіктивний шлюб завдасть майнової шкоди, наприклад, державі, цілком ймовірно, що такі дії правоохоронними органами розцінюватимуться як заподіяння майнової шкоди шляхом обману або зловживання довірою (стаття 192 Кримінального кодексу України).

3 коментарі:

Анонім сказав...

я своей жене уже 20 лет доказываю, что наш брак фиктивный, но она мне не верит))))

Анонім сказав...

Интересная статейка.

Андрій Воронін сказав...

У мене було кілька справ про визнання шлюбу недійсним. Результат у всіх однаковий - відмовлено. Довести фіктивність фактично не можливо.