07 серпня 2012

Як стягнути штрафні санкції у максимально великому розмірі і максимально правильно

Стягнення дебіторської заборгованості – це здебільшого одне з перших завдань, яке дають молодому та недосвідченому юристу. Якщо в наявності є всі необхідні договори, акти виконаних робіт, розписки, одним словом – те, що прямо підтверджує наявність боргу, - справа ця майже безпрограшна. Однак і тут допускаються помилок, і не лише недосвідчені юристи, а й кваліфіковані адвокати.


При стягненні дебіторrи кредитори в більшості випадків вимагають від своїх юристів одне з двох: або хоча б повернути ту суму, яку боржник дійсно заборгував; або роздягнути  до трусів, тобто повернути борг + штрафні санкції.

Саме про другий варіант і слід обсудити, оскільки дуже часто, юристи не виконують відповідного наказу в повній мірі, роздягаючи боржника, так би мовити, лише до штанів. Чому так? Одним просто лінь рахувати дні прострочки, вираховувати відсотки, шукати розміри облікової ставки НБУ тощо. Інші ж просто не вміють цього робити…

З появою правових баз, таких як «Ліга:Закон», де містяться калькулятори штрафів, питання про їх розрахунок нібито знялося саме по собі. Проте така думка хибна, а тому рекомендую при розрахунку штрафних санкцій звернути увагу на такі речі.

По-перше, слід розуміти, що ви можете стягнути за прострочення боргу. Це може бути:
1) пеня за кожен день прострочення платежу (розмір визначається в договорі, але не може бути більшим розміру подвійної облікової ставки НБУ);
2) штраф за кожен факт порушення умов договору (розмір визначається в договорі);
3) 3% річних, якщо інший розмір процентів не встановлено договором;
4) інфляційні втрати за весь час прострочення;
5) збитки (упущена вигода) кредитора, завдані йому невиконанням зобов’язання;
6) проценти за користування чужими грошовими коштами.

По-друге, варто пам’ятати, що до вимог про стягнення неустойки (штрафу, пені) застосовується позовна давність в один рік. При цьому до вимог про стягнення 3% річних, інфляційних, збитків та процентів за користування чужими грошовими коштами застосовується загальна позовна давність в три роки.

Особливу увагу необхідно звернути на те, що в господарському процесі нарахування штрафних санкцій за прострочення виконання зобов'язання, якщо інше не встановлено законом або договором, припиняється через шість місяців від дня, коли зобов'язання мало бути виконано.

По-третє, якщо ви використовуєте калькулятори штрафів, то пам’ятайте, що деякі дані, такі як розміри облікової ставки НБУ є округленими і надаються лише з довідковою метою, тоді як при розрахунку потрібно використовувати не округлене значення. Наприклад, калькулятор штрафів системи «Ліга:Закон» округлює дані до 1/10000, що при розрахунку дає мінімальну похибку, однак, якщо в судовому процесі, юристи відповідача звернуть на це увагу і заявлять судові про такі неточності, суд буде змушений взяти паузу, щоб перерахувати суму боргу. Це в свою чергу призведе до затягування судового процесу.

По-четверте. Чи то цивільний процес, чи господарський, чи адміністративний – кожна сторона має довести ті обставини на, які вони посилається як на підставу своїх вимог та заперечень. Це означає, що, стягуючи пеню в розмірі подвійної облікової ставки НБУ, ви повинні не лише вказати, який розмір відповідної ставки був у певному місяці, а й довести це. Я, зокрема, роблю посилання на офіційні друковані видання, де така інформація оприлюднюється, наприклад на «Урядовий кур’єр». У переважній більшості випадків суди не перевіряють цієї інформації, особливо, якщо протилежна сторона не заперечує розрахунки. Однак в практиці є чимало випадків, коли суд доходив висновку, що позивач належним чином не довів розраховані ним суми, і відмовляв у задоволені позову в цій частині. Загальновідомо, що не підлягає повторному розглядові спір з якого є рішення, що набрало законної сили, а тому, одного разу полінувавшись зробити посилання на джерело інформації, ви можете програти фактично безпрограшну справу назавжди.

Те саме стосується й індексу інфляції за відповідний період.

П’яте. Вказуючи, що розмір пені дорівнює n-суму, обґрунтовувати це потрібно не лише додаючи таблицю з даними, а й вказувати формулу за якою ви її розраховували.

Пеня в розмірі подвійної облікової ставки НБУ розраховується за формулою:
Пеня = Сума заборгованості за період х 2 х Ставка НБУ в день прострочки (у відсотках) х Кількість днів прострочки / 365

Примітка. Якщо протягом періоду, за який розраховуються пеня, розмір облікової ставки НБУ змінювався, необхідно розраховувати розмір пені окремо для кожного періоду, в якому відповідна ставка діяла. Відповідно потрібно й вказувати кількість днів прострочки, протягом якого діяла дана ставка НБУ.

Пеня в розмірі, визначеному договором, розраховується за формулою:
Пеня = Сума заборгованості за період х Розмір пені (у відсотках) х Кількість днів прострочки / 365

Розрахунок 3% річних відповідно до ст.625 Цивільного кодексу України здійснюється за формулою:
Сума= Сума заборгованості за період х 3% х Кількість днів прострочки  / 365

Примітка. Розрахунок процентів річних в розмірі, визначеному договором, здійснюється за тією ж формулою, шляхом заміни 3% на ставку, зазначену у договорі.

По-шосте. Розраховуючи індекс інфляції, використовуйте лист Верховного Суду України від 03.04.1997 №62-97р., де особливу увагу необхідно звертати на порядок застосування індексів у неповних і повних місяцях

Сьоме. Дуже часто, розраховуючи борг, стягувач не бере до уваги (або й взагалі не знає), що ст.534 Цивільного кодексу України передбачено, що у першу чергу відшкодовуються витрати кредитора, пов'язані з одержанням виконання, у другу чергу сплачуються проценти і неустойка, у третю чергу сплачується основна сума боргу.

Тобто, якщо боржник здійснював бодай якісь платежі, то їх в першу чергу потрібно вважати такими, що сплачені на рахунок погашення процентів та неустойки, а на недоплачену суму відповідно продовжувати нараховувати штрафні санкції, про які йшлося вище.

4 коментарі:

Анонім сказав...

Спасибі за цікаві поради!

Анонім сказав...

Дякую, цікаво і по суті.

Анонім сказав...

"Пеня = Сума заборгованості за період х 2 х Ставка НБУ в день прострочки (у відсотках) х Кількість днів прострочки "
Ставка НБУ - це ж відсотки РІЧНИХ. Це не враховано у Вашій формулі. За цією формулою виходять якісь космічні суми пені... Що спотворює природу пеня.. Ну далі Ви знаєте...

Анонім сказав...

Относительно округлений - вопрос еще тот. Какую же методику выбирать. Но вот что касается учетной ставки НБУ, то тут как раз все ясно, т.к. она устанавливается постановлением НБУ, и в этом постановлении написан конкретный размер