08 листопада 2010

Як працює Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ

На підставі статті 19 та пункту 1 розділу XIII "Перехідні положення" Закону України "Про судоустрій і статус суддів", указом Президента України від 12 серпня 2010 року № 810/2010 утворено Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ.

Зазначений суд утворено з 1 жовтня 2010 року, а розпочати свою роботу він мав 1 листопада цього ж року. Так, майже й сталося: в той день заголовки інтернет-новин, типу "Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ розпочав роботу" заполонили інтернет. Однак, далі цього справа не дійшла!

Можливо б я цього і не помітив, однак саме 1 листопада 2010 року у мене виникла необхідність подати касаційну скаргу, що змусило вивчити нинішню ситуацію. Зокрема, перше питання, яке мене турбувало, полягало в реквізитах для сплати судових витрат. За звичною системою я зайшов на портал "Судова влада України" аби перейти на сторінук "вишки" та знайти необхідну мені інформацію. Проте такої інформації ні в перший день роботи суду, ні до кінця тижня не було. У зв'язку з цим, одразу виникало питання: "Як можна подати касаційну скаргу, попередньо не сплативши судові витрати?". Однак, це було не найпроблемніше питання, оскільки можна було подати касаційну скаргу без оплати витрат на інформаційно-технічне забезпечення та держмита. У такому випадку відповідно до стаття 121 Цивільного процесуального кодеску України суддя виявивши, що не  сплачено  судовий  збір  чи  не  оплачено витрати на інформаційно-технічне забезпечення  розгляду  справи,  постановить ухвалу в якій будуть зазначені підстави залишення заяви без руху та надасть строк для усунення недоліків.

Знайшовши відповідь на це питання, попрямував далі. Наступна проблема полягала в тому, що частина 1 статті 327 Цивільного процесуального кодексу України передбачала необхідність безпосереднього подання касаційної скарги до канцелярії суду. Станом на 2 листопада приймальня Вищого спеціалізованого суду була відсутньою. Касаційні скарги можна було здавати до приймальні Верховного Суду України, проте, її працівники відмовляються ставити відмітку про їх прийняття, посилаючись на те, що вони не є працівниками "вишки"!

Зателефонувавши до Верховного Суду України, його працівники повідомили мені, що "ніхто і нічого сам не знає, усі справи поки-що передаються до Верховного Суду".

Ось така вона українська судова реформа! Згадується фраза Віктора Черномирдіна "Хотіли як краще, а вийшло, як завжди", яка якнайкраще відображає ситуацію, що склалася навколо права громадян на касаційне оскарження рішень.

Для справедливості варто відмітити, що станом на 8 листопада 2010 року сторінка Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ розміщена на порталі "Судова влада України". На ній можна дізнатися платіжні реквізити для перерахування для оплати державного мита та витрат на інформаційно-технічне забезпечення розгляду справи. Інша корисна інформація - відсутня, проте будемо оптимістами та надіятись, що українська судова реформа закінчиться успішно, і зроблено це буде якнайшвидше.

P.S. Платіжні реквізити для перерахування держмита та оплати витрат на інформаційно-технічне забезпечення розгляду справи

Платіжні реквізити для перерахування оплати витрат на інформаційно-технічне забезпечення розгляду цивільних справ у Вищому спеціалізованому суді України з розгляду цивільних і кримінальних справ:
одержувач – ГУ ДКУ у м. Києва;
код ЄДРПОУ – 24262621;
банк одержувача – ГУ ДКУ у м. Києві;
МФО (код банку) – 820019;
рахунок - № 31217265700001;
код платежу – 22050005;
призначення платежу - «Оплата витрат на інформаційно-технічне забезпечення розгляду справи у Вищому спеціалізованому суді України з розгляду цивільних і кримінальних справ».

Платіжні реквізити для перерахування держмита при розгляді справ у Вищому спеціалізованому суді України з розгляду цивільних і кримінальних справ:
одержувач - УДК у Печерському районі м.Києва;
код ЄДРПОУ - 26077922;
банк одержувача - ГУ ДКУ у м.Києві;
МФО - 820019
рахунок - № 31411537700007
код платежу -22090100
символ звітності банку - 537

5 коментарів:

Андрей сказав...

Спасибо за реквизиты!

Анонім сказав...

Пройшло вже майже три місяці як суд почав роботу, а порядки там все ще не навели!!!

Анонім сказав...

неофіційний сайт - портал ВСС України
http://vss.in.ua/kontakti.html

Анонім сказав...

реквізити ІТЗ невірні!!!
правильний рахунок 31216266700001

Костянтин Максименко сказав...

Нині є й офіційний сайт http://sc.gov.ua/
Реквізити зазначені в статті вірні станом на день її публікації!