27 лютого 2011

Нормотворчий рік президентства Януковича

25 лютого минулого року Віктор Янукович склав присягу перед Українським народом та приступив до виконання обов’язків Президента України. Цієї п’ятниці гaрант святкував річницю свого перебування за кермом держави.

Інформаційний простір заполонили численні публікації про те, як змінилося життя українців за цей відповідний рік. Соціологічні дослідження показують – 62% громадян вважають, що їхнє матеріальне становище погіршилось. Члени Кабінету Міністрів заявляють, що перший рік президентства Віктора Януковича став роком стабільності, демократії та реформ. Багато ЗМІ аналізували наскільки гарант виконав свої передвиборчі обіцянки. Коротше, інформації для роздумів вистачало.

Оскільки блог є юридичним, я, у свою чергу, можу запропонувати порівняльний аналіз нормотворчої діяльності за рік президентства Януковича.

За відповідний рік, Янукович видав 1277 указів та 1259 розпоряджень, а також підписав 201 закон.

Для порівняння, Президент Віктор Ющенко за перший рік свого правління (з 23 січня 2005 по 23 січня 2006) постановив 1859 указів та видав 1286 розпоряджень, підписав 212 законів. Тобто, як видно, нормотворча діяльність нинішнього очільника держави не така плодотворна як його попередника.

Що стосується інших органів, то за рік президентства Януковича Верховна Рада прийняла 254 закони. За аналогічний період президентства Ющенка парламент працював більше -  постановив 289 законів.

Єдиним органом, який запрацював більше є Кабінет Міністрів України, який за «рік Януковича в Україні» видав 2592 постанови та розпорядження. У перший рік президентства Ющенка уряд прийняв менше актів – 1834.

Варто не забувати про те, що «кількість» не завжди означає «якість». Крім того, загалом, нормотворчі показники при попередній та нинішній владах є майже ідентичними, що дає підстави вважати, що одні від інших не далеко втікли.

Немає коментарів: