02 листопада 2010

Українським юристам на заздрість

Досліджуючи найбільші компанії США на позицію найкращої за умовами праці, експерти журналу Fortune склали рейтинг американських компаній, які найбільше платять своїм працівникам.

Найцікавішим є те, що із першої сімки таких фірм – 5 юридичних компаній. Їх працівники заробляють більше, аніж у Google, Yahoo та Adope System.

Найменше серед юридичних компаній платять у Perkins Coie. Ця компанія із Сіетлу у середньому платить $162860 в рік. Рівень зарплатні переглядається кожного року. Крім цього для всіх співробітників надається п’ятипроцентний бонус, а в особливо успішні роки надаються спеціальні бонуси. Також Perkins Coie відома своїми заходами заохочення, такими, наприклад, як організація лотереї з розіграшу навколосвітніх подорожей. Загалом же Perkins Coie посідає 55 місце серед американських компаній за умовами праці.

Nixon Peabody – юридична компанія, яка замикає п’ятірку найщедріших, досягла успіхів у своїй сфері завдяки низці злиттів та поглинань. Компанія має 16 офісів, у яких загалом працює 700 адвокатів. Гарантія професійного розвитку для всіх співробітників, а також розподіл фінансових успіхів з ними є основними принципами фірми. Заробітна плата та преміальні підвищуються протягом трьох років і зростають надалі. У 2008 році фірма започаткувала стипендіальну програму для дітей своїх службовців. Середньорічна заробітна плата працівників фірми становить $178016.

$190135 у середньому на рік платять у Alston & Bird. Головний офіс юридичної компаній розміщений в Атлантиді. Кожен працівник фірми отримує бонуси, які складають 10% від заробітної платні для юристів та 9% для інших робітників компанії. Її корпоративними клієнтами є Wachovia, Dow Chemical та Delta Airlines. Фірма займає 3-тє місце серед компаній, які найбільше платять своїм працівникам та 31 в рейтингу найкращих за умовами праці.

У Arnold & Porter, юридичній компанії, заснованій 1946 року у Вашингтоні, середня річна заробітна платня становить $194575. Бонуси юристів складають $34600 на рік. Компанія в основному фокусується на судових розглядах і корпоративних позовах. У 8 офісах фірми загалом працює 600 юристів. Керівництво компанії робить акцент на рівності прав: так 20% її працівників є афро-американцями, така ж сама частка жінок працює на партнерських засадах. Крім того, фірма відома безоплатним наданням послуг малозабезпеченим верствами населення. З-поміж юридичних фірм Arnold & Porter посідає найвище місце серед американських компаній за умовами праці – 19-те.

Компанія, яка найбільше платить своїм працівникам – Bingham McCutchen. Фірма має 13 офісів, найбільший з яких знаходиться в Бостоні. У 2007 році ця фірма об’єднала 3 юридичні компанії, у зв’язку з чим її штат збільшився на 1000 юристів. Середня річна заробітна платня складає $211017. Для прикладу, новачки компанії-випускники юридичних вузів з початку отримують зарплатню у $160000 на рік. Навіть секретар тут отримує $69000 на рік. Серед офіційно оформлених на роботу працівників 72 випускники Гарварду, 24 – Йелю та 20 – Стендфорду.

Що ж в Україні? Це питання, напевно, більш за все є риторичним, оскільки українські юридичні компанії не сильно люблять висловлюватися з приводу зарплатні своїх юристів. І навіть маючи такі дані ми б віднеслися до них скептично, оскільки добре знаємо, що основний заробіток знаходиться в конверті.

Проте є й виключення: за даними газети «Сегодня» (щоправда без посилання на джерело інформації) колишній керуючий партнер юридичної компанії «Magisters» Олег Рябоконь на своїй посаді отримував 441700 гривень в місяць, тобто за теперішнім курсом – близько $55000. Отже, його заробітна плата в рік загалом складала приблизно $660000, що в тричі вище аніж середньорічний заробіток юристів Bingham McCutchen.

Рахувати чужі гроші – справа не вдячна, однак, можливо, хтось подивиться на вищезазначені цифри і скаже собі «Я можу заробляти більше!» і зробить це!

1 коментар:

Анонім сказав...

Ха-ха, а в мене з/п = 2500 грн...