07 квітня 2012

Юридичні компанії: «Наша служба и опасна и трудна…»


Юридичні послуги – основна категорія витрат підприємства, які органи податкової інспекції при здійсненні перевірки визнають нікчемними правочинами і вимагають донарахувати податок з прибутку підприємства або податок на додану вартість. І хоча висновки, які роблять податківці у актах перевірки, не відповідають ні чинному законодавству, ні здорову глузду, практика оскарження податкових повідомлень-рішень свідчить про те, що довести дійсність таких послуг насправді важко, особливо, коли такі послуги полягають у наданні консультацій.

Що стоїть за цим? А за цим стоїть порушення кримінальної справи за статтею 212 Кримінального кодексу України (ухилення від сплати податків) проти того, хто за рахунок таких послуг зменшив собі податкове зобов’язання, а також проти того хто такі послуги надавав – як співучаснику.

Це стандартна, але далеко не одна проблема, яка може трапитись з юридичною компанією. Не так давно дві провідні юридичні компанії України опинилися в епіцентрі розгляду кримінальних справи проти колишніх високопосадовців, які завдали збитків державі, уклавши договори про надання юридичних послуг з відповідними компаніями.

Одна зі справ була порушена проти Євгена Корнійчука за ч.3 ст.365 Кримінального кодексу, у зв’язку із перевищення влади або службових повноважень, що спричинили тяжкі наслідки. Корнійчука обвинувачували в тому, що він, перебуваючи на посаді заступника Міністра юстиції, діяв в інтересах ТОВ «Меджістерс» і сприяв підписанню контракту на обслуговування НАК «Нафтогаз України» без проведення тендеру. У межак укладеного договору ТОВ «Меджістерс» надало юридичні послуги на суму 2 111 300 грн., що, на думку слідства, завдало збитків державі на суму 1 697 600 грн. Інтерес Корнійчука в цій справі обґрунтовувався тим, що в період з листопада 2005 року по червень 2006 року, і з червня 2007 року по червень 2007 року Євген Корнійчук перебував у складі засновників вказаної юридичної компанії.

Інша справа стосується колишнього Міністра охорони навколишнього природного середовища Георгія Філіпчука. За версією слідства Філіпчук перевищив службове становище під час укладення угоди з юридичною фірмою «Astapov Lawyers», відповідно до якої юридична компанія надавала послуги Міністерству під час розгляду спору про  розірванням угоди між урядом України і компанією «Vanco International ltd» про розробку шельфу Чорного моря. За свої послуги «Astapov Lawyers» отримало від Мінприроди 144 000 євро, які на думку Генеральної прокуратури були перераховані незаконно.

З огляду на наведені ситуації, не важко дійти висновку про те, що юридичні послуги – річ досить сумнівна, а робота юридичних компаній – небезпечна і важка, як і правоохоронців, які порушують проти них кримінальні справи…

Немає коментарів: