23 грудня 2011

Верховний Суд з новим Головою, Тимошенко офіційно засуджена, але надія ще є...

Сьогодні, 23 грудня 2011 року, в українському судочинстві відбулося дві знакові події, які можуть значно вплинути на подальше політичне та суспільне життя України. І хто знає, можливо, ці події й пов’язані…

Так, з Апеляційного суду міста Києва надійшла новина про відмову в задоволенні апеляції захисників Юлії Тимошенко на вирок Печерського районного суду міста Києва від 11 жовтня 2011 року, ухвалене суддею Родіоном Кірєєвим.

Таким чином, сьогодні вирок щодо Ю.Тимошенко набрав законної сили і її офіційно можна вважати особою, притягненою до кримінальної відповідальності, з усіма наслідками, що з цього випливають. Щоправда адвокати Леді Ю ще мають один місяць для того, щоб підготувати касаційну скаргу та подати її до Вищого спеціалізованого сулу України з розгляду цивільних та кримінальних справ. А якщо і «вишка» не пожалкує Ю.Тимошенко, вона ще матиме можливість звернутися до Верховного Суду України.

Якби справа екс-прем’єра з косою слухалася рік-два тому, то їй цілком можна було в надіятись на те, що Верховний Суд виправдає її, адже очільником відповідного суду був соратник Ю.Тимошенко – Василь Онопенко.

Проте так сталося, що саме сьогодні було обрано нового Голову Верховного Суду України – Петра Пилипчука. За нового керівника найвищого суду в системі судів України проголосували 40 із 46 суддів (87%).

Крім цього, було обрано 5 його заступників, частина яких за сумісництвом є секретарями судових палат Суду. Однак, в світлі новин, які прийшли з Апеляційного суду міста Києва, більшу зацікавленість викликало, кого буде обрано заступником Голови-секретарем судової палати у кримінальних справах. Ним було обрано Анатолія Редька.

Хто ж ці новобранці, які в майбутньому, можливо, вирішуватимуть долю Ю.Тимошенко?

З інформації порталу Верховного Суду (www.scourt.gov.ua) П.Пилипчук народився 13 жовтня 1947 року на Хмельниччині. У 1973 році закінчив юридичний факультет Харківського юридичного інституту за спецiальнiстю «Правознавство» та був обраний народним суддею Дзержинського районного народного суду міста Харкова. У 1976 році обраний суддею Харківського обласного суду. З 1980 по 1983 рік обіймав посаду заступника начальника відділу юстиції Харківського облвиконкому. З 1983 до 2002 року П.Пилипчук працював суддею Верховного Суду УРСР та суддею Верховного Суду України. У 2002 році обирається заступником Голови Верховного Суду, у 2004 − Першим заступником Голови. З серпня 2010 року «понижений» до судді Верховного Суду України.

З Єдиного державного реєстру судових рішень вбачається, що П.Пилипчук будучи суддею Верховного Суду України спеціалізувався  саме  на розгляді кримінальних справ.

А.Редька теж спеціалізується на кримінальних справах. За неофіційними даними з мереж Інтернету новообраний секретар судової палати у кримінальних справах народився 16 вересня 1955 року на Чернігівщині. У 1982 році закінчив юридичний факультет Одеського державного університету ім. І.Мечникова. У 1982-1993 роках працює суддею Комінтернівського районного народного суду Одеської області. З 1993 по 1996 рік – суддя Одеського обласного суду. З 1995 року працює суддею Верховного Суду України.

Як вбачається з наявної інформації, у захисників Ю.Тимошенко відсутні підстави стверджувати, що новообране керівництво Верховного Суду України, зокрема, судової палати з розгляду кримінальних справ, є «донєцкімі», підконтрольними Адміністрації Президента. Тому надія у пані Тимошенко все ще є…

2 коментарі:

Анонім сказав...

Надії на українські суди вже немає... Надія залишилась на Європейський суд.

Анонім сказав...

как видим теперь надежда умерла