19 червня 2011

Безкоштовна юридична допомога, або сир у мишоловці

Безкоштовний сир буває лише в мишоловці – це стара, як світ, не прописна істина, однак про неї дуже часто забувають. Не є виключенням і юридична допомога, яка надається задарма. Очікую, що отримую порцію критики в свій бік, проте мушу попередити шукачів безкоштовної правової консультації про всі можливі негативні наслідки такої безоплатності.

Почнемо з того, хто ж частіше за все отримує таку допомогу? У першу чергу це є малозабезпечені особи, які опинилися в тій чи іншій неприємній життєвій ситуації, що вимагає знань законодавства. Скрутне матеріальне становище змушує таких людей відправлятися на пошуки юриста, який вирішить всі їхні проблеми за мінімальну суму, а то й узагалі безкоштовно.

Інша категорія людей – скупердяї, які просто хочуть зекономити, при цьому не розуміючи до чого така економія призводить. Ситуація майже та ж сама – є проблема і хочеться її вирішити… за максимально мінімальну ціну!

Є й інша верства отримувачів дармової юрдопомоги – вони ніби й не проти заплатити нормальному адвокату, однак сусідка тьотя Маша запевняє їх, що всі адвокати – негідники і вірити їм не можна! У зв’язку з цим тьотя Маша приводить їх до певного юриста, який може бути як її онуком, що навчається на другому курсі юрфаку, так і її співробітник – юрисконсультом підприємства!

Хто ж за «дякую» надає юридичну допомогу? По-перше, це вже згадувані онуки-студенти та юристи-співробітники! Можна сказати точно, і це підтверджено як моєю практикою, так і практикою багатьох моїх знайомих, що ні студенту, ні юрисконсульту підприємства нафіг не потрібні чужі проблеми! У них і своїх з головою вистачає: у студента – сесія, у юрисконсульта – гора судових спорів.

Модною практикою стало створювати безкоштовні юридичні клініки при юридичних вузах України, де вам допоможуть юридичною порадою та добрим словом, проте… працюють там ті ж студенти!!! І навіть, якщо бути оптимістом і вірити, що студент всією душею прагне допомогти вам (а підготовка реферату чи розв’язання задач з цивільного права – зачекають), залишається один дуууууууууже великий мінус – ваш захисник – студент. Він керується теорією, яку йому нав’язали викладачі, а не практикою, яка створена в суспільстві. Для прикладу, ви б дали дозвіл оперувати себе особі, яка хірургію знає виключно з підручників?

Одними з найбільшими благодійниками, що надають дармову допомогу є комерційні юридичні компанії. Не потрібно бути генієм, аби збагнути, що не логічним є надавати безкоштовно те, що ти продаєш. Проте шукачі «сиру» над цим не задумуються… І, в результаті, платять відповідним юридичним компанія у рази більше ринкової вартості таких послуг. Так, безкоштовна юридична консультація для юридичних компаній – це звичайна приманка: юрист безкоштовно розповідає вам, що ваша справа в такому положенні, що допомогти зможе тільки він… за певну плату, зрозуміло, а ви, вірячи в його чесніть, одразу погоджуєтесь.

Ви ще вірите в безкоштовну юридичну допомогу? Якщо так, то ви вірите в альтруїзм. Можливо, ви також альтруїст? Ви безкоштовно допомагаєте особі, яку вперше бачите? Яку зовсім не знаєте? Тоді, напевно, задарма допоможете і мені, проте я цим не скористаюсь, тому що тверезо розумію, що відповідально робота робиться лише тоді, коли в її кінці бачиш винагороду. Так, можна казати, що щира подяка людини, якій ти допоміг – найкраща винагорода, однак ваша дитина таку винагороду не з’їсть, а дружина не купить собі за неї шубу…

Не забувайте, що скупий платить двічі! Навіть, якщо ви не скупий, а просто не маєте фінансової можливості найняти гарного юриста, пам’ятайте, що безкоштовний юрист вам все одно нічим не допоможе, тому платіть йому бодай копійки, щоб, як мінімум, не зашкодив.  

5 коментарів:

Анонім сказав...

Задекларувавши принцип відплатності будь-яких послуг, навідь самих елементарних (вважай безкоштовних) Ви відхштовхуєте від себе львину долю потенційних клієнтів, для яких сир у мишеловці є сенсом їхнього життя.
Рубити правду-матку це доволі таки благородно, проте не зовсім вигідно.

Костянтин Максименко сказав...

Юридичний маркетинг - справа дуже цікава, зокрема, й щодо пошуку клієнтів. Так, багато юристів, шляхом надання безкоштовних юридичних консультацій, набивають собі клієнтську базу, і чимало на цьому заробляють. Кожному своє. Я ж у цьому питанні керуюся народним прислів'ям - "З ким поведешся від того й наберешся". Я надаю перевагу набиратися від успішних людей, а не від невдах і скупердяїв! Проте, це лише мій підхід, усі інші також мають право на життя.

Оксана сказав...

колись життя мене змусило звернутися за безкоштовною юридичною допомогою в благодійну організацію (до речі про них Ви забули вказати), вони мені ніби й допомогли - підготували заяву до суду і представляли там мої інтереси, однак суд усе-одно був програний - я втратила квартиру в Києві. юристи, які мені допомагали, сказали, що нічого зробити більше не можуть.
через рік я поступила на юридичний факультет, який успішно закінчила рік тому, і зрозуміла на скільки неякісно та непрофесійно було написано позов і наскільки безглуздим було судове рішення!
я погоджуюсь з тим, що на безоплатній основі не може бути тієї ж якості роботи, що на платній.

Анонім сказав...

Скажіть будь-ласка чи я повинна оплачувати борг за теплопостачання який був до 2002р. та срок давность якого перевищує 9р.?

Костянтин Максименко сказав...

Цікаво, що Ви задали питання саме в контексті даної статті...
Один знайомий сказав мені, що борги віддають тільки боягузи...