15 січня 2011

Обережно: соціальні мережі! Або юридичний погляд на звичайні речі…

У кого з нас не має профілю на соціальних сайтах – ресурсах, які призначені для спілкування з друзями, родичами, знайомими та всіма, з ким забажається? Можна навести безліч різної статистичної інформації про мегапопулярність таких сайтів у світі, але цього робити не варто, оскільки кожен із вас і сам знає наскільки це наркотична звичка – кожну хвилину оновлювати сторінку в надії на те, що вам прийшло повідомлення.

Першочергово, говорячи про соціальні мережі, варто відмітити, що з 1 січня 2011 року в Україні вони фактично є протизаконними! Усе це дія славнозвісного Закону України «Про захист персональних даних», який хоча прямо й нічого не забороняє, однак його неоднозначні положення дають підстави вважати роботу соціальних сайтів протиправною. Так, варто лише зазначити, що база персональних даних підлягає державній реєстрації шляхом внесення відповідного запису до Державного реєстру баз персональних даних. Як ви вважаєте чи захочуть власники Vkontakte, Facebook чи Twitter реєструвати багатомільйонні бази даних своїх користувачів із України, при тому, що дія українського законодавства на них не поширюється???

Нещодавно сайт Techland, на основі помилок, допущених користувачами Facebook склав список того, чого не можна робити в соціальній мережі. Переглянувши даний перелік, одному може бути смішно, а іншому, зокрема юристу, - сумно, оскільки користувачі відповідних ресурсів вчиняють безліч юридично безграмотних речей.

Так, через соціальні мережі дуже легко втрати роботу. І проблема тут зовсім не полягає в тому, що працівники протягом всього робочого дня тільки тим і займаються, що оновлюють свої статуси. Зокрема, Джун Талвіте-Сипл, викладач в старших класах школи, позбулася роботи після того, коли в соціальній мережі обізвала батьків учнів «зарозумілими», а їх дітей – «вірусними мішками», а вчитель з Джорджії був звільнений, оскільки начальство, переглянувши його сторінку, вирішило, що він має схильність до алкоголізму. У Швеції три співробітники Volvo були звільнені після того, як один із службовців компанії в соціальній мережі назвав своє місце роботи «божевільнею», а інші два – прокоментували відповідний статус…

Techland не рекомендує перевіряти свій статус з чужого комп'ютера, особливо, якщо він знаходиться в квартирі, яку ви грабуєте. Так, саме завдяки Facebook був затриманий 19-річний злодій Джонатан Паркер, який під час пограбування не стримався і залогінився на комп'ютері господарів квартири, щоб зайти в соціальну мережу.

Якщо ви пережили тяжкий розрив зі своїми коханими, не слід публікувати в соціальній мережі їх оголені фотографії – це тягне за собою кримінальну відповідальність. Громадянину Нової Зеландії, який вчинив таку дурницю, довелося чотири місяці провести за гратами.

Якщо ви убили людину і не знаєте, що робити з її трупом, як це сталося з одним із користувачів Facebook, не варто обговорювати це питання з друзями! Краще здатися правоохоронним органам – це як не як, а все ж пом'якшуюча обставина.

Згідно з опитуванням, проведеним в США, 81% доказів подружньої зради адвокати знаходять в Інтернеті, тому не варто робити в соціальній мережі записи про похід «наліво» і, тим паче, викладати відповідні фотографії!

І на кінець інформація для роздумів: за рішенням суду Міністерство юстиції США опублікувало документи, які містять інформацію про роботу спецслужб з соціальними мережами. Так ФБР і деякі інші відомства активно стежать за користувачами Facebook, Twitter, Myspace, Linkedin і інших соціальних мереж. Агенти спецслужб створюють фальшиві аккаунти і починають спілкуватися з підозрюваними у злочині. У ході листувань представники правоохоронних відомств дізнаються конфіденційну інформацію про користувача, чим перевіряється алібі можливого злочинця, а його повідомлення в соціальній мережі звіряються з іншими свідченнями. Крім того, розміщені користувачем фотографії допомагають, у разі потреби, встановити його місцезнаходження. У документі наголошується, що час від часу урядові агенти співпрацюють безпосередньо з адміністрацією соціальних мереж. При цьому Myspace і Twitter неохоче виконують прохання ФБР і вимагають ордер, що дозволяє проглянути історію особистих повідомлень користувача, а Facebook, навпаки, завжди радий допомогти спецслужбам.

Користуйтесь соціальними мережами з розумом!

2 коментарі:

Хакер сказав...

все удаляю свою страницу в контакте или по крайней мере не буду выкладывать фотки с трупами!

Анонім сказав...

стара тема усі критикують, але ніх не удаляють свої сторінки